Wat is een tandheelkundig implantaat?

Een kunstwortel die op dezelfde manier werkt als een natuurlijke wortel.

Als een tand en zijn wortel ontbreken, is de meest natuurlijke oplossing voor de lange termijn een implantaat met een op maat gemaakte kroon.

 

1 2 3 4 5

Over tandheelkundige implantaten

Een tandheelkundig implantaat is een klein, maar sterk element dat gemaakt is van metalen die goed worden verdragen door het lichaam (biocompatibel) of keramiek. Het implantaat wordt onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst op de plek van de ontbrekende tandwortel en fungeert als ondersteuning voor de tand.

 De genezingsfase duurt tussen de 6 en 12 weken1, afhankelijk van de persoonlijke medische toestand. In deze periode groeit het kaakbot stevig vast aan het implantaat. Als de wond is genezen, fungeert deze kunstwortel als basis voor het bevestigen van kronen, bruggen of een volledige gebitsprothese.

Materialen en oppervlakken van Straumann-implantaten

Titanium is een biocompatibel metaal dat niet toxisch (giftig) is en goed wordt verdragen door het lichaam. Titanium heeft vele medische toepassingen waaronder gebruik in chirurgische instrumenten en implantaten, waarbij de sterkte en het lage gewicht van het materiaal van belang zijn.

Een van de belangrijkste medische toepassingen is in implantaten. Titaniumimplantaten hebben bewezen dat ze zeer goed kunnen hechten aan levend bot en tientallen jaren meekunnen.

Roxolid®2 is een baanbrekend materiaal van Straumann dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de tandheelkundige implantologie. Het bestaat uit een metaalmengsel van titanium en zirkonium dat sterker is dan puur titanium en uitstekende eigenschappen heeft wat betreft het vastgroeien van het kaakbot aan het implantaat. Dit is een unieke combinatie op het gebied van tandheelkundige implantaten.


Keramiek

Keramiek is een metaalvrij alternatief voor titanium- of Roxolid®-implantaten. Het Straumann® PURE Ceramic-implantaat is een ivoorkleurig implantaat dat gemaakt is van zirkoniumoxide-keramiek.


Straumann® SLActive

Straumann® SLActive® 3 is een klinisch bewezen implantaatoppervlak dat is ontwikkeld om de genezingsduur na het plaatsen van een implantaat te halveren zonder het weefselherstel te verstoren.

1 Met het SLActive®-oppervlak kan de genezingsduur worden gehalveerd. 2 Lijst met wetenschappelijke verwijzingen:  www.straumann.com/roxolidref  3  Lijst met wetenschappelijke verwijzingen: www.straumann.com/slactiveref