Een feestje voor mijn nieuwe tand

Kathrin, 28, stewardess*

“Er zijn momenten in je leven die je liever wilt vergeten. Het was kort na middernacht, een jaar geleden op oudejaarsavond in een bar. Ik was lekker aan het dansen, toen een man naast mij zich plotseling omdraaide en daarbij met de dikke, harde rand van zijn cocktailglas tegen mijn voortanden sloeg.

Er was overal bloed, maar al mijn tanden zaten nog op hun plaats. Op 2 januari, een dag voor mijn verjaardag, stelde de tandarts de diagnose: één van mijn voortanden was in de lengte gebarsten en de zenuw was beschadigd - mijn tand moest worden getrokken.

Een implantaat zou mijn voortand vervangen.

 

Ik was best bang voor de ingreep, maar de implantatie bleek mee te vallen. De wond deed na het plaatsen van het implantaat maar een beetje pijn. Voordat de kroon op het implantaat kon worden geplaatst, moest het implantaat eerst inhelen. In de tussentijd werd er een tijdelijke tand  voor me gemaakt. Het was een onstabiele oplossing. Ik wilde kunnen praten en lachen  zonder me af te vragen of het iemand zou opvallen dat mijn echte voortand ontbrak. In de maanden zonder mijn eigen tand voelde ik me niet mijzelf.

Kort nadat de kroon op het implantaat was gezet, heb ik met vijftien vrienden feest gevierd. Het thema van mijn feestje? Mijn ‘nieuwe tand’!”

* Deze ervaringen van patiënten kunnen afwijken van uw eigen ervaringen met behandelingen met implantaten. De resultaten gelden niet voor elke implantaatplaatsing en niet voor iedere patiënt. Raadpleeg voor de mogelijke risico’s van behandelingen met implantaten uw tandheelkundig specialist of het gedeelte  Veelgestelde vrsagen.