Wat is parodontitis?
 

Parodontitis is een ontsteking van het parodontale weefsel, die kan resulteren in een geleidelijk verlies van het steunweefsel (parodontium) van een tand of kies.

De oorzaak van parodontitis

Bacteriën en hun gifstoffen vermenigvuldigen zich en veroorzaken tandplaque. Als tandplaque niet wordt verwijderd door goede mondhygiëne, ontwikkelt zich tandsteen als gevolg van de afzetting van mineralen. Een gewone tandenborstel is dan niet meer voldoende; het tandsteen kan alleen worden verwijderd door een tandarts of een mondhygiënist. Als er tandsteen is achtergebleven, kan het ontstekingsproces zich verder ontwikkelen.

Lees hieronder meer over de verschillende fases van parodontitis. We wijzen u erop dat slechts enkele patiënten deze gevorderde symptomen van parodontitis krijgen. Raadpleeg altijd uw behandelaar als u niet zeker weet of uw tandvlees gezond is.

Fases van parodontitis

In de gevorderde fases van parodontitis slinken het kaakbot en de weefsels die de tanden op hun plaats houden. Dit wordt atrofie genoemd. Dit resulteert in het losraken van tanden en, in het ergste geval, tot verlies van tanden.

  • 1. Mild Op de tand of kies en op de rand van het tandvlees verzamelt zich tandplaque. Het tandvlees raakt ontstoken en begint te bloeden.
  • 2. Ernstig De rand van het tandvlees laat los van de tand, bacteriën vermenigvuldigen zich, tandplaque hecht zich aan het tandsteen; het omliggende bot slinkt.
  • 3. Aanzienlijk Het tandvlees trekt zich terug. Het kaakbot en de tandvezels blijven slinken; de tand gaat los zitten en zou verloren kunnen gaan..

Behandelstappen voor parodontitis omvatten initiële therapie en weefselherstellende therapie.

Initiële behandeling

Het doel van een weefselherstellende behandeling* is het vernieuwen en volledig herstellen van de structuur en functie van het weefsel dat verloren is gegaan. Een weefselherstellend product van Straumann® kan het herstel van hard en zacht parodontaal weefsel stimuleren. De behandeling kan resulteren in een nieuwe, stevige en functionele bevestiging in het bot en het zachte weefsel.

*Omdat aan elke chirurgische ingreep risico's zijn verbonden, dienen patiënten altijd een tandheelkundig specialist te raadplegen om te beoordelen of een weefselherstellende behandeling voor hen geschikt is.

Regeneratieve behandeling

Het doel van een weefselherstellende behandeling is het vernieuwen en volledig herstellen van de structuur en functie van het weefsel dat verloren is gegaan. Een weefselherstellend product van Straumann® kan het herstel van hard en zacht parodontaal weefsel stimuleren. De weefselherstellende behandeling kan resulteren in een nieuwe, stevige en functionele bevestiging in het bot en het zachte weefsel.

Nazorg

Weefselherstel en genezing na het plaatsen van een Straumann®-product dienen zo ongestoord mogelijk te verlopen. Uw behandelaar kan u advies geven over wat u het beste kunt doen na de behandeling. Hieronder vindt u enkele algemene aanbevelingen voor een ongestoord genezingsproces.

We wijzen u erop dat deze informatie niet ter vervanging dient van regelmatige controles na de behandeling. Volg altijd de instructies op van uw behandelaar.

Enkele aanbevelingen voor een ongestoord genezingsproces:
 
  • Gebruik een antibacteriële mondspoeling
  • Vermijd nicotine, koffie en zwarte thee
  • Vermijd het behandelde gebied tijdens het kauwen
  • Vermijd hard en plakkerig voedsel
  • Reinig het behandelde gebied niet met een tandenborstel; laat uw gebit bij de tandarts volgens afspraak reinigen.